Implementering af ny viden til økologiske landmænd

Implementering af ny viden til økologiske landmænd - SEGES Projektsitet

Formålet er at indsamle, opdatere, formidle og implementere ny og aktuel viden, der bidrager til at fremme produktionen og konkurrencekraften for de økologiske landmænd.

Webinar: Bliv klogere på, hvordan du vurderer jordfrugtbarheden på din jord, og hvilke tiltag der skal til for at øge jordfrugtbarheden.
April er lige startet og vejrmeldingen for påsken melder om høje temperaturer, så er afgræsningssæsonen lige om hjørnet.
Webinar
Indlæg ved Casper Laursen, SEGES Økologi Innovation den 18. juni 2020
Økologiske virksomheder (mejeri/slagteri) har mulighed for at tilslutte sig et sæt af frivillige anbefalinger, hvor formålet er at højne dyrevelfærd, miljø og etik ved produktion af økologisk mælk og kød fra bedrifter med kreaturer.
Hold din viden opdateret på ny webinarrække: ”ØKOLOGI WEBINAR”. Dette er det andet webinar i rækken, og det handler om dyrkning af økologisk hamp. Tilmeld dig her.
Hold din viden opdateret på ny webinarrække: ”ØKOLOGI WEBINAR”. Dette er det tredje webinar i rækken, og det handler om dyrkning af økologisk hamp. Tilmeld dig her.
Hold din viden opdateret på ny webinarrække: ”ØKOLOGI WEBINAR”. Første webinar handler om økologisk ukrudtsbekæmpelse i foråret. Tilmeld dig her.
Croptosporidier er nogle små sejlivede fætre, men smittetrykket kan dæmpes ved at overholde en håndfuld faste regler.
Brancheanbefalingen har midlertidigt været indstillet pga. mangel på økologisk proteinfoder pga. Coronakrisen.
Der gælder en række særregler, der har betydning for dispensationsmulighederne til brug af ikke-økologisk frø af græs, kløver og efterafgrøder til økologisk dyrkning.
Havre er en dyrkningssikker afgrøde med et stabilt udbytte.
Hamp er en gammel kulturplante der er genopstået som superfood, med en lang række positive egenskaber. Dyrkningsmæssigt er den interessant i økologi fordi den er meget konkurrencestærk og fordi den typisk skal etableres omkring 1. maj.
Dyrkning af vårbyg kan have flere formål: Produktion af foderkorn Produktion af maltbyg Dæksæd for udlæg
Vårhvede bliver fortrinsvis dyrket som brødhvede. Den modner senere, og er mere stivstrået end anden vårsæd.
Samlet oversigt over facebookopslag om projektet på facebooksiden SEGES Økologi i 2020.
Se de nye regler for smittebeskyttelse her
Faktaark udgivet på Landbrusinfo + til tryk september 2020
Fødevarestyrelsen indfører fra 6. november 2020 krav om særlige forebyggende foranstaltninger mod fugleinfluenza, der betyder at fjerkræ og andre fugle midlertidig skal indelukkes eller overdækkes.
Fødevarestyrelsen indfører fra 6. november 2020 krav om særlige forebyggende foranstaltninger mod fugle-influenza, der betyder at fjerkræ og andre fugle midlertidig skal indelukkes eller overdækkes.
Landbrugsstyrelsen forlænger fristen for at søge markblokændringer fra 7. december til 15. december kl. 16.00 på ordningerne økologisk arealtilskud og pleje af græs- og naturarealer.
Brancheanbefalingen om 100% økologisk fodring til økologiske grise er midlertidigt indstillet.
Økologiske landmænd skal være opmærksomme på de regler, der gælder i forbindelse med indkøb af frøblandinger til græsmarker, vildt- og faunastriber, bi-venlige blomsterblandinger og efterafgrødeblandinger.
Artikel i magasinet Økologi - oktober 2020
Webinar afholdt den 10 november 2020
Præsentation af Finn Strudsholm, SEGES Økologi Innovation – præsenteret den 26. juni 2020 på Grill’n Grass hos Thomas Hjort, Nr. Nebel.
Både om foråret ved udbinding og hen på efteråret ved afgræsning i koldt og vådt vejr kommer der jævnligt henvendelser vedrørende magnesiummangel eller græstetani. Læs her om hvorfor sygdommen opstår, og hvad du bedst gør for at undgå problemet.
Marker, som uventet fragår en økologisk bedrift i efteråret og overgår til konventionel drift, skal nu opfylde de grønne krav for at få den grønne støtte udbetalt.
Den tilladte gødningsmængde på økologiske bedrifter er reguleret af flere forskellige regelsæt, og det er altid det laveste niveau, som skal overholdes.
Kvælstofprognosen er på trapperne, den offentliggøres hvert år i begyndelsen af marts. Artiklen giver et overblik over de forventede behov for andre næringsstoffer som kalium, svovl og bor
Webinar
Komposteret have-parkaffald bidrager til jordfrugtbarheden med næringsstoffer og med bedre jordstruktur.
Corona har sat en stopper for større fysiske møder, men det skal ikke forhindre ny faglig viden i at nå ud til økologerne. Du kan nu holde din viden opdateret på gratis webinarer.
Husk, at du skal indberette økologioplysninger i fællesskemaet indenfor tidsfristen d. 1. maj 2020.
Når udegående høner, som følge af offentlige påbud, pludselig ikke længere har adgang til udearealet opstår en for hønerne frustrerende situation. Frustrationerne kan udmønte sig i stress, fjerpilning og i værste fald kannibalisme.
Fjerkræ skal derfor holdes inde, og det er vigtigt at overholde forholdsregler om hygiejne og kontakt med fjerkræ i besætningerne.
Med afsæt i eksisterende ERFA-gruppe for lupindyrkere, afvikles et temamøde for at Udveksle erfaringer, høre hvad nyt der er om forsøg, dyrkning og afsætningens muligheder. Få synliggjort hvilken viden I som producenter mangler.
Erfagruppemøde afholdt den 1. oktober ved Sønderjysk Landboforening inkl. producentbesøg.
Erfagruppemøde afholdt den 24. juni ved Agri Nord inkl. producentbesøg.
Handout på 2 sider med program
Webinar
Hvad er op og hvad er ned. En "Pixi bog" om Landbrugets klimapåvirkning.
Kursus invitation, kursus den 18-06-2020
I denne rapport fra 2017 kan du læse om - resultater fra SEGES Økologi Innovations indsamling af oplysninger fra samtlige landets kommuner - analyseresultater af næringsstofindhold fra udvalgte markstakke og genbrugsstationer.
Næsten 40 procent af alle kalve født i økologiske malkebesætninger er nu krydsningsdyr. Mere robuste dyr og en bedre fodereffektivitet er nogle af fordelene. Artikel i L & F Økologis nyhedsbrev april 2020 af Finn Strudsholm, SEGES Økologi Innovation.
For de allerfleste er der tale om meget små justeringer af tilsagnet – typisk under 0,5 ha.
Alle rådgivningsvirksomheder kan ved direkte henvendelse til Landbrugsstyrelsen få tilsendt en liste over ansøgere med tilsagn til Pleje af græs- og naturarealer eller Økologisk Arealtilskud, der udløber 31. august 2020.
Alle rådgivningsvirksomheder kan ved direkte henvendelse til Landbrugsstyrelsen få tilsendt en liste over ansøgere med tilsagn til Pleje af græs- og naturarealer eller Økologisk Arealtilskud, der udløber 31. august 2020.
Webinar
Artiklen beskriver praksis for dispensation til brug af ikke-økologisk læggekartofler og regler for hjemmeproducerede læggekartofler på økologiske- eller omlægningsarealer.
Introduktionen af OrganicXseeds har betydet, at der er kommet flere udbydere af økologisk majs-udsæd. Vær dog opmærksom på sorternes tidlighed under danske forhold.
Eksporten af økologiske sojaprodukter fra Kina er påvirket af situationen med Coronavirus, og det påvirker forsyningen med protein til danske økologiske køer. Der er derfor brug for at overveje alternativer og justeringer i fodringen.
indlæg ved Casper Laursen, SEGES Økologi Innovation Billund 28. okt. 2020, Økologisk Rådgiverworkshop
Nye data viser, at frekvensen af mælkefeber hos øko-køer ligger ret konstant gennem hele året – dog undtaget jersey, som har færre tilfælde af mælkefeber om sommeren.
Landbrugsstyrelsen udskyder igen fristen for at søge nyt tilsagn til 20. februar 2020. Det bliver muligt at søge i et særligt papirskema, hvis det digitale tilsagnsskema ikke er klart.
Tekst under titel: Præsentation fra SEGES kontaktmøde den 08-12-2020 med Gennemgang af aktiviteter vedr. økologiske sortsforsøg og økologisk frø v/ Tove Mariegaard Pedersen
Den nye anbefaling viderefører de tidligere regler for brug af mere end 50 kg udnyttet kvælstof i gns. pr. ha på bedriften. Kravet er tilføjet til de supplerende regler i de frivillige anbefalinger.
Webinar
Når der er økologisk udsæd af græs og kløver skal dette anvendes i størst muligt omfang. For at opnå dette er der ændret i dispensationsmulighederne.
OrganicXseeds er fra 1. januar 2020 den økologiske frødatabase i Danmark. I denne artikel finder du beskrivelser af forskellige funktioner i OrganicXseeds.
Artikel i Magasinet Økologi februar 2020
Med nyt login og vigtige ændringer i dispensationspraksis og inddeling i nye sortsgrupper.
Dokument publiceret på Lansbrugsinfo 15. juli 2020
Introduktionen af OrganicXSeeds har ført til, at flere udenlandske leverandører opretter varer. De udbudte sorter er ikke alle kendte på det danske marked.
Fremvisning af sortsforsøg på markvandring d. 22. juni 2020 på Lolland.
Arrangementet er udskudt til afholdelse i 2021 grundet COVID-19 nedlukning
Program for ØkoBrunch torsdag den 10. september 2020 afholdt af SEGES Økologi innovation
Præsentation af Lars Egelund Olesen, SEGES Økologi Innovation fra møde med landmænd fra Samsø den 28. januar 2020
SEGES Økologi Innovation har indsamlet oplysninger fra samtlige landets kommuner og analyseret næringsstofindhold for at undersøge potentiale for brug af have-parkaffald på økologiske marker
Komposteret have-parkaffald bidrager til jordfrugtbarheden med næringsstoffer og med bedre jordstruktur.
Viden om artikel på Landbrugsinfo, sept 2020
Når en bedrift begynder omlægning til økologi, kommer der flere forskellige regelsæt for gødskning oveni – eller i stedet for de generelle regler, der gælder for alle bedrifter.
Når en bedrift begynder omlægning til økologi, kommer der flere forskellige regelsæt for gødskning oveni – eller i stedet for de generelle regler, der gælder for alle bedrifter.
Oversigt over de vigtigste regler for økologisk svinehold
Man kan næsten ikke overdrive regnormenes betydning for jordbunden. I denne vejledning kan du læse mere om regnormenes biologi, miljø og deres mange tjenesteydelser til landmændene.
Inden malkekøerne skal ud er der mange steder behov for at give drivvejen et eftersyn - herunder at genoprette vejens profil, at trimme kanterne og at efterfylde med dækmateriale.
Webinar
Liste over rådgivningsvirksomheder, som tilbyder rådgivning til økologer inden for planteavl, kvæg, svin, fjerkræ, gartneri og økonomi. På rådgivningsvirksomhedernes og foreningers hjemmesider fremgår kontaktoplysninger om deres økologikonsulenter.
Her finder du en liste over rådgivningsvirksomheder, som tilbyder rådgivning til økologer inden for planteavl, kvæg, svin, fjerkræ, gartneri og økonomi. På de enkelte rådgivningsvirksomheder og foreningers hjemmesider fremgår kontaktoplysninger.
Frilandsbesætninger har mulighed for at have forrummet med de tilhørende faciliteter i en skurvogn i tilknytning til indgangen til besætningen.
I denne artikel kan du blive klogere på, hvilke regler og krav der gælder, alt efter hvilken type sengebås du har til dine økologiske køer.
Video om solbærrester bliver til foder
Omslag med fem aktuelle faktaark.
Økologisk frøproduktion sikrer at der findes udsæd af de bedste sorter og arter når der skal etableres økologiske kløvergræsmarker.
Artikel i fagbladet Økologi, Juli 2020. Af sven hermansen, seges økologi innovation.
Øko-bedrifterne har i gennemsnit 0,9 kvie per årsko, men antallet svinger fra under 0,7 til over 1,1. Mindre besætninger og besætninger med kortere produktiv levetid hos malkekøerne opdrætter flest kvier.
Rapport publiceret på Landbrugsinfo opr. 2017, opdateret september 2020
Artikel i magasinet svin, november nr. Økologsider
Tidspunktet for hvornår kreaturer kan slagtes som økologiske afhænger af dyrets alder på omlægningstidspunktet, og hvilken model der benyttes ved omlægningen.
Artikel i MAGASINET MARK nr. 12 – december 2020, af Lars Egelund Olesen, SEGES Økologi Innovation.
Hvis du er økolog eller ved at omlægge til økologi, kan du modtage en række tilskud til din produktion, hvis du opfylder støttebetingelserne. Læs mere om de forskellige støtteordninger, du kan søge som økolog.
Artikel udgivet på Landbrugsinfo.dk 15 oktober 2020
Overvejer du som økolog at tilplante arealer med frugt eller bær eller omlægge din frugtplantage til økologi. Så er der en række vilkår og betingelser, du skal opfylde,for at modtage frugt/bær tillæg i dit Økologiske Arealtilskud.
Overvejer du som økolog at tilplante arealer med frugt eller bær. Eller overvejer du at omlægge din frugtplantage til økologi. Så er der en række vilkår og betingelser, som du skal opfylde, hvis du skal være berettiget til at modtage frugt-/bærtillæg.
Artikle i Magasinet Økologi februar 2020
Webinar
Det kolde og tørre forår har gjort det svært at opnå en god effekt af blindstriglingen, da ukrudt og afgrøde er spiret frem på stort set samme tid. Derfor er det ekstra vigtigt at have styr på ukrudtsharvningen i år.
På meget varme sommerdage kan det være en fordel at skifte til natafgræsning for at sikre en høj græsoptagelse hos køerne. Samtidig er det afgørende, at køerne har let adgang til vand og skygge.
Ukrudt er til stadighed en stor udfordring for mange økologer, og det er ofte en væsentlig grund til lavere udbytter ved økologisk drift. Med aktivt brug af sædskifte, artsvalg og målrettet mekanisk bekæmpelse og godt landmandskab kan man nå langt.
Landbrugsstyrelsen har opdateret vejledningen om økologisk jordbrugsproduktion. Her kan du få et overblik over de vigtigste ændringer.
Se videoen "Økobrunch 2020" på SEGES tv.
BIOSTIMULANTER – hvad er effekten? SEGES Økologi Innovation afprøver i år et eksempel på en biostimulant i de økologiske Landsforsøg, og hvem ved – måske kan biostimulanter give de økologiske afgrøder det boost, de har brug for.
Vi skal have flere næringsstoffer ind i den økologiske planteavl, og SEGES Økologi Innovation afprøver derfor flere forskellige recirkulerede produkter, som kan fungere som alternativ til husdyrgødning.
Få overblik over de mange vigtige datoer i de forskellige landbrugsordninger – frister for tilskud, støtte, ansøgninger, indberetninger m.fl.
Et fælles træk for al bekæmpelse af rodukrudt er, at jo tidligere jordbehandlingen startes om sommeren, des større er chancen for succes. Valg af strategi afhænger af arten af rodukrudt, og om der eventuelt er tale om en blandet bestand.
Videooptagelse af Webinar nr. 7 - bragt på SEGES.tv den 19. maj 2020
Inge Margit Kjeldsen og Troels Battrup Andersen fra Landbrugsstyrelsen gennemgår, hvordan du opretter dit eget login, laver dispensationsansøgninger, får gemt den rette dokumentation og meget mere.
Webinar afholdt den 10. november 2020
Webniar afholdt 27. april 2020. Speakers: Casper Laursen, Ninna Rieper Boesen og Darran Thomsen
Invitation og program til workshop den 12. oktober 2020 ved Eva og Flemming Madsen
Landbrugsstyrelsen oplyser nu, at de ikke når målet om at udbetale alle plejegræs– og økologitilskud senest 30. juni. Ansøgningsrunden for nye tilsagn udskydes til det sene efterår.
Velkomst slides med program
Præsentation udarbejdet af Casper Laursen.
Landbrugsstyrelsen sender hvert år en økologierklæring ud til alle autoriserede økologiske bedrifter i Tast selv-service med de oplysninger, der er indberettet om bedriften i årets fællesskema/økologi-indberetning.
Hvis du ikke længere ønsker tillægget (tilsagnstype 37), kan det opsiges, men der er krav om tilbagebetaling. Basistilsagnet om Økologisk Arealtilskud fortsætter som type 36 i resten af tilsagnsperioden.
Tilsagn om Økologisk Arealtilskud kan omdannes til andre miljø-/økologiordninger, hvis betingelserne er væsentlig strengere i den ordning, der omdannes til.
Formålet med dyrkning af alm. rajgræs er et stort frøudbytte med en høj spireprocent og frø som er fri for ukrudt.
Udfasningen af økologiske kvæg i bindestald er en del af den nye økologiforordning, som forventes at træde i kraft den 1. januar 2022. Det forventes, at mindre bedrifter kan søge om dispensation i en overgangsperiode.
Det er til sæson 2020 muligt at købe økologisk udsæd af majs og sukkerroer.
Introduktionen af OrganicXseeds i 2020 har ført til væsentlige ændringer for de økologiske frugtavlere, idet der er kommet et større udbud af økologiske frugttræer særligt fra udenlandske leverandører.
Artikel publiceret på Landbrugsinfo.dk
På grund af skærpede regler i forhold til lov om hold af malkekvæg skal økologiske kvæg have adgang til hudpleje i alle staldafsnit og på græsmark. Reglerne omfatter ud over malkekøer og opdræt, også både kødkvæg og dyr på græs.
Der er stor spredning på, hvor mange kvier økologiske malkebedrifter opdrætter, og der kan være god økonomi i færre kvier. Artikel fra Fagmagasinet KVÆG. Økologi november 2020.

© 2021 - SEGES Projektsitet